Ga direct besparen

Laat uw gegevens achter,
Wij nemen vrijblijvend contact op

Zakelijk    Privé

Wat is uw naam?


Wat is uw woonplaats?


Wat is uw email adres?
Op welk nummer bent u het best te bereiken?


Schrijf de code over om spam tegen te gaan
CAPTCHAEnergieprijzen stijgen flink in 2019

Door de stijgende prijzen van grondstoffen en hogere energiebelastingen wordt de energierekening in 2019 even schrikken. 

Elektriciteitsprijs op hoogste punt 

De grondstofprijzen voor zowel stroom als gas zijn het afgelopen twee jaar flink gestegen. Was de elektriciteitsprijs in de eerste helft van 2016 nog 25 en in februari dit jaar 37 euro per MWh, staat deze prijs nu op 63 euro per MWh. Het hoogst sinds 2010. Ook de gasprijzen in Europa zijn flink toegenomen.

Eén van de redenen voor deze stijging is de prijs van CO2-emissierechten. Deze zijn sinds april omhoog geschoten met een stijging van meer dan 200%. De verwachting is dat deze trend nog enkele jaren zal aanhouden.

Daarnaast heeft de hete zomer bijgedragen aan meer vraag naar elektriciteit (airco's) en wordt de vraag naar gas weer groter vanwege de aankomende winter.

Hogere jaarafrekening

De energierekening van een gemiddeld huishouden zal daarom volgend jaar een stuk hoger uitvallen. Dit komt door de voorgenoemde stijging van de grondstofprijzen. Maar ook belastingen als de Opslag Duurzame Energie (ODE) zullen verder toenemen; de ODE stijgt met 133 euro in 2019.

Prijs langer vastzetten

Wanneer een contract is afgesloten waarvan de prijs voor een langere periode vaststaat, zal dat volgend jaar nog geen invloed hebben op de jaarafrekening. Loopt het contract binnenkort af of betreft het een variabel contract? Dan zullen de prijzen voor zowel stroom als gas volgend jaar flink toenemen.

Aangezien de verwachting is dat deze stijging volgend jaar, maar ook de jaren erop zal doorzetten, is het raadzaam de prijs voor langere tijd vast te zetten. Vooralsnog zijn de huidige prijzen lager dan wat wordt verwacht in de komende jaren.