Meteen naar de inhoud

Woning verbouwen? Denk dan aan verduurzamen

Bij de meeste woningen die voor het jaar 2000 zijn gebouwd, kunnen relatief eenvoudige maatregelen worden getroffen die de woning energiezuiniger maken. Dat geldt in het bijzonder voor woningen van voor 1992.

Veel woningen kunnen energiezuiniger

Er zijn verschillende redenen om hiermee aan de slag te gaan. Allereerst zal energie in de komende jaren steeds duurder worden. Investeringen die u nu doet, zullen zich snel terugverdienen. Een andere goede reden is natuurlijk het klimaat. Met elkaar willen wij de opwarming van de aarde zo veel mogelijk beperken. Het energiezuiniger maken van de woning kan aan dit doel een mooie bijdrage leveren. In de praktijk blijken veel maatregelen ook het comfort van de woning te verhogen. En tot slot: de goede maatregelen verhogen de waarde van uw woning!

Geschikt moment voor aanpassingen

Voor veel aanpassingen geldt dat deze tegen de laagste kosten doorgevoerd kunnen worden indien u uw woning toch al gaat verbouwen. Heeft u net een woning gekocht die u vervolgens gaat verbouwen dan is dat een ideaal moment om ook te kijken naar het energiezuiniger maken van uw woning. Maar ook wanneer u bijvoorbeeld in uw bestaande woning een nieuwe keuken of badkamer inbouwt, is het zinvol om op dat moment te onderzoeken welke energiebesparende maatregelen u kunt nemen.

Zijn er in de woning nog weinig maatregelen getroffen dan blijkt in de meeste gevallen dat investeringen in verbetering van de isolatie het meest rendabel zijn. Dan hebben we het dus over het isoleren van het dak en de vloer. Aangevuld met misschien driedubbel glasramen.

Overheid stimuleert met gunstige leningen

Bij het afsluiten van een nieuwe hypothecaire lening zijn meerdere geldverstrekkers bereid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Waar men normaal gesproken maximaal 100% van de waarde van de woning als hypotheek wil verstrekken, is men voor de financiering van de kosten van energiebesparende maatregelen bereid 106% te lenen.

Ook wanneer u al een hypotheek heeft, zijn er verschillende mogelijkheden om voor de kosten van deze maatregelen een lening af te sluiten. Zo bieden veel gemeenten en provincies via het Stimuleringsfonds Volkhuisvesting (SVn) aantrekkelijke leningsvoorwaarden aan.

Www.verbeterjehuis.nl
De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft een praktische site ontwikkeld. Door een aantal eenvoudige vragen over uw woning te beantwoorden krijgt u inzicht welke energiebesparende maatregelen u kunt nemen, wat de kosten hiervan zijn en welke besparingen u hiermee kunt bereiken.