Meteen naar de inhoud

Waar moet ik aan denken als ik wil overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Wanneer uw zorgpolis niet meer voldoet aan uw wensen kunt u deze aanpassen of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan tot uiterlijk 31 december. Om u op weg te helpen heeft de rijksoverheid een stappenplan gemaakt.

Stappenplan

 • Bepaal welke zorg u nodig denkt te hebben:
  U bent wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. De overheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Het basispakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, psychiater, ziekenhuis of apotheek. Verwacht u zorg te gaan gebruiken die niet in het basispakket zit? Bepaal dan of u deze behandeling zelf kunt en wilt betalen of dat u zich hiervoor aanvullend verzekert. Controleer ook of uw verzekeraar contracten heeft met de zorgverleners die u het liefste heeft.
 • Bedenk of u uw eigen risico wilt verhogen:
  Voor de basisverzekering geldt in 2022 een wettelijk verplicht eigen risico van € 385. Dit betekent dat u de eerste € 385,- zelf betaalt van de zorgkosten die onder uw eigen risico vallen. U kunt vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico. De zorgverzekeraar geeft dan korting op de maandelijkse premie voor de zorgverzekering.
 • Bepaal welk soort zorgverzekering u wilt afsluiten:
  Er zijn verschillende soorten zorgpolissen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een naturapolis. Bij deze polis kiest uw verzekeraar zorgaanbieders en sluit er contracten mee. Als u zorg nodig heeft, kiest u uit een van deze geselecteerde zorgaanbieders. Het is dan ook belangrijk om te controleren of uw verzekeraar contracten heeft met de zorgverleners die u het liefste heeft. U kunt ook kiezen voor een restitutiepolis: u kiest zelf uw zorgaanbieder en uw verzekeraar vergoedt de kosten.
 • Bekijk of uw huidige zorgverzekeraar de polisvoorwaarden heeft aangepast:
  Zorgverzekeraars kunnen de polisvoorwaarden ieder jaar aanpassen. Het kan dus zo zijn dat de voorwaarden voor de zorgpolis die u heeft aankomend jaar anders zijn. Kijk dus goed of de polisvoorwaarden veranderd zijn.
 • Vergelijk zorgverzekeringen:
  Ieder jaar voor 12 november maken de zorgverzekeraars op hun websites de polisvoorwaarden en de bijbehorende premie voor het komende jaar bekend. Deze ontvangt u ook per brief van uw verzekeraar.
  Let bij het vergelijken bijvoorbeeld op de hoogte van de premie. Daar kan verschil in zitten. Maar kijk bijvoorbeeld ook hoe de zorgverzekeraar omgaat met klachten en welke service hij verder biedt. Controleer ook of de zorgverzekeraar contracten heeft met de zorgverleners die u wenst. En wat u moet betalen als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Dit geldt alleen bij de zogeheten naturapolis.
 • Aanpassen of overstappen? Doe het op tijd:
  Kiest u voor een andere polis bij uw huidige verzekeraar? Doe dit dan uiterlijk 31 december. Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Zeg uw huidige zorgverzekering dan vóór 1 januari op. En sluit uw nieuwe verzekering vóór 1 februari af. U bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd.
  Zorgverzekeraars bieden een overstapservice aan. Zij zeggen uw huidige polis voor u op als u uiterlijk 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit.
 • Goed om te weten als u overweegt over te stappen:
  • U hoeft uw basisverzekering en eventuele vrijwillige aanvullende verzekering niet bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Voor een ‘losse’ aanvullende verzekering kunnen wel bijzondere voorwaarden gelden, zoals een hogere premie.
  • Bent u onder behandeling tijdens de overstap? Dan stuurt de zorgverlener de rekening naar de verzekeraar waarbij u verzekerd was bij de start van de behandeling. De startdatum is meestal de datum van het eerste contact met de zorgverlener.
  • Voor sommige behandelingen uit het basispakket heeft u toestemming (een machtiging) nodig van uw zorgverzekeraar. Kreeg u een machtiging voor bijvoorbeeld fysiotherapie of ziekenvervoer van uw oude verzekeraar? Dan neemt uw nieuwe verzekeraar die over. Dit geldt ook voor de afspraken over een persoonsgebonden budget.
  • Verzekeraars passen bijna geen medische selectie meer toe voor een aanvullende verzekering. Slechts in enkele gevallen bij zeer uitgebreide aanvullende pakketten. Wel kan de zorgverzekeraar een wachttijd hanteren bij de overstap. Dan krijgt u bepaalde kosten nog niet direct vergoed. U krijgt bijvoorbeeld de kosten voor een nieuwe kroon uit de tandartsverzekering vergoed als deze gemaakt zijn na 6 maanden.

Direct een vergelijking maken

Benieuwd wat voor u de mogelijkheden zijn? Maak dan gebruik van onze vergelijkingssite. Hierin zijn alle zorgverzekeraars opgenomen die onder ons collectief vallen en kunt u extra korting krijgen op uw premie. U kunt tevens uw huidige polis laten toevoegen aan ons collectief.

bron: rijksoverheid.nl