Meteen naar de inhoud

Uw woning heeft al een energielabel. Maar is dit het juiste?

Wanneer u ooit uw woning wilt verkopen moet uw woning een “energie-label” hebben. Op dit moment heeft uw woning een “voorlopig” energielabel. Nieuwsgierig? U kunt binnen enkele seconden zien wat uw voorlopige label is.

Voorlopig label

Begin 2015 hebben vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een “voorlopig energielabel” ontvangen. Via dit label geeft de overheid aan hoe energiezuinig zij denkt dat uw woning op dit moment is. De overheid weet dat niet echt precies maar baseert zich op onder meer het bouwjaar. Wilt u weten hoe de overheid uw woning op dit moment qua energiezuinigheid inschat dan kunt u dat op de volgende site bekijken.  https://www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/

Bij verkoop definitief label

Wanneer u de woning gaat verkopen, bent u verplicht om op dat moment een definitief energielabel te laten maken. Verkoopt u de woning zonder definitief energielabel dan riskeert u een boete die kan oplopen tot €405,-. Het aanvragen van zo’n definitief energielabel kan digitaal. U geeft de actuele gegevens van uw woning door. Vervolgens kunt u een deskundige selecteren die op enig moment in uw woning controleert of de door u vermelde gegevens juist zijn waarna het definitieve energielabel wordt verstrekt.

Bepalende factoren

Welk label uw woning krijgt, wordt bepaald door de volgende factoren:

  • Bouwjaar van de woning;
  • Woningtype (bijvoorbeeld: appartement, hoekwoning);
  • Soort glas;
  • Gevelisolatie;
  • Dakisolatie;
  • Vloerisolatie;
  • Soort verwarming;
  • Soort warmwatervoorziening;
  • Ventilatiesysteem;
  • Zonnepanelenen zonneboiler.

Kosten definitief energielabel

Het aanvragen van een definitief energielabel zelf kost geen geld. De deskundige die moet controleren of u de juiste gegevens over uw woning hebt vermeld kost wel geld. Deze deskundige kan een makelaar, energieadviseur of bouwtechnisch specialist zijn.

Al deze specialisten zijn vrij in de kosten die zij rekenen. De prijzen voor deze dienstverlening lopen sterk uiteen van enkele euro’s tot een paar honderd euro per energielabel. Dit gaat in de komende tijd misschien veranderen. Minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren heeft eind juni aan de Tweede Kamer laten weten de eisen voor het vaststellen van het label te willen verzwaren. Dit kan ertoe leiden dat de kosten in de toekomst hoger worden. De Vereniging Eigen Huis waarschuwt dat de bedragen tussen de €190 en €300,- kunnen uitkomen. Maar zover is het dus nu nog niet.

Bent u op enig moment op zoek naar zo’n deskundige dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zullen u dan de gegevens sturen van een of meer adviseurs waar relaties van ons kantoor eerder goede ervaringen mee hebben opgedaan en die deze werkzaamheden voor een billijke prijs uitvoeren.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het energielabel dan mag u altijd hierover contact met ons opnemen. Op de site van de Rijksoverheid vindt u hierover uitgebreidere informatie: https://www.rijksoverheid.nl/