Meteen naar de inhoud

Sentiment huizenmarkt daalt: is het slim om nu te kopen?

In het eerste kwartaal van dit jaar vond 42% van de huishoudens het een ongunstig moment om een huis te kopen. Dit blijkt uit cijfers van de Eigen Huis Marktindicator. Maar een kleine meerderheid is positief over de huizenmarkt. Desondanks zijn er genoeg redenen om juist nu een huis te kopen.

Als voornaamste reden voor deze daling wordt de slechtere betaalbaarheid genoemd. De stijging van de huizenprijzen zorgt ervoor dat het gewenste huis onbereikbaar is geworden. Ook is het aanbod gedaald; er staan minder geschikte woningen te koop.

Deze factoren dragen bij aan het minder gunstig inschatten van het huidig koopmoment door starters en doorstromers en kan er voor zorgen dat deze afhaken. Op termijn kan hierdoor de stijging van de huizenprijzen afnemen.

6 redenen om juist nu een huis te kopen

Ondanks deze daling zijn er echter ook redenen om juist nú een huis te kopen.

  • De hypotheekrente is en blijft voorlopig laag. U kunt uw nieuwe woning dus voordelig financieren en de lage maandlast lang vastleggen.
  • Versoepeling van de hypotheekregels bieden meer mogelijkheden voor een hypotheek  zonder vast contract. Ook ouderen komen hierdoor eerder in aanmerking.
  • Verhuizen is een interessant alternatief op oversluiten van de hypotheek. U kunt namelijk boetevrij naar een andere hypotheekrente of bank.
  • Huren wordt elk jaar duurder. Verhuurders morgen in 2019 de huurprijs met 4,1% tot 5,6% procent verhogen.
  • De schenkingsvrijstelling is nog altijd erg ruim. Dit jaar mag u tot 108.000 euro schenken voor een huis.
  • Uw nieuwe huis wordt meer geld waard, ondanks dat de huizenprijs minder hard toeneemt. Huizenbezitters kunnen daarnaast hun overwaarde te gelde maken door te verhuizen.

Wat is een geschikt moment voor u?

De huizenmarkt is vaak niet de reden om een huis te kopen of verkopen. De levensfase waar u in zit speelt meestal een grotere rol. Bij samenwonen of gezinsuitbreiding wilt u vaak de stap nemen om groter te wonen. Hetzelfde geldt voor kleiner of gelijkvloers wonen op latere leeftijd.

Een huis is voor de meeste mensen een consumptiegoed. Het doel is uiteindelijk om prettig te wonen. Als de maandlasten dan goed te betalen zijn, is het moment goed geweest.

Wilt u weten wat voor uw situatie de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op voor een vrijblijvend hypotheekaanbod.