Meteen naar de inhoud

Problemen met betalen hypotheek? Maak het snel bespreekbaar

Bokken die vechten

Met het voortduren van het coronavirus komen steeds meer mensen in financiële problemen. De hypotheeklast zal dan al snel als een molensteen om de nek worden gevoeld.

Financiële reserves raken bij steeds meer mensen uitgeput

Het coronavirus leidt voor grote groepen mensen ertoe dat zij geen of een veel lager inkomen hebben. Dat geldt niet alleen voor veel zelfstandigen, maar ook voor mensen met een tijdelijk arbeidscontract of oproepcontracten.

In de praktijk hebben veel mensen maar beperkte financiële reserves. De reserves die nog wél aanwezig zijn, zijn vaak slechts voldoende om een paar maanden een forse inkomensachteruitgang op te vangen.

Inmiddels zijn de effecten van het coronavirus al tien maanden merkbaar en het eind is nog niet in zicht. Dat betekent dat bij steeds meer mensen hun financiële reserves opraken.

Woonlasten maken fors deel uit van kosten

De woonlasten maken in veel huishoudens een fors deel uit van de totale maandelijkse lasten. Voor veel gezinnen bedragen deze woonlasten tussen de 30% en 50 % van de totale maandelijkse uitgaven.

Bij een forse teruggang in inkomen betekent dit dan al snel dat het lastig wordt om bijvoorbeeld de hypotheeklasten nog te blijven betalen.

Banken bieden helpende hand

Banken hebben deze problematiek onderkend. Zij bieden de mogelijkheid aan dat woningeigenaren tijdelijk geen rente en aflossing hoeven te betalen. Dat is geen “gift”, bedragen die nu niet worden betaald worden als het ware naar achteren geschoven.

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft onlangs laten weten dat sinds het begin van de coronacrisis bijna 36.000 consumenten een dergelijke “betaalpauze” hebben gekregen.

Maak zo snel mogelijk bespreekbaar

Ons dringende advies is, indien u financieel het slachtoffer wordt van de coronacrisis, dit zo snel mogelijk bespreekbaar te maken. Hiermee kunt u waarschijnlijk voorkomen dat er allerlei kosten gaan ontstaan die uw financiële positie alleen maar moeilijker gaan maken.

U kunt deze problemen rechtstreeks met uw bank bespreken. Uiteraard zijn wij er ook in deze tijd om u waar mogelijk te helpen. Niemand heeft om het coronavirus gevraagd en niemand kan er iets aan doen wanneer hij hierdoor financieel getroffen wordt. Maar door samen te werken en begrip voor elkaar te tonen zullen we ook door deze moeilijke fase komen. Heeft u zorgen op financieel gebied? Neem gerust contact met ons op.