Meteen naar de inhoud

Hogere boete bij ontbreken energielabel

Woningeigenaren krijgen binnenkort te maken met het energielabel. De boete voor het ontbreken van een energielabel is verhoogd.

Energielabel

Iemand die zijn woning verkoopt, moet bij overdracht de koper een definitief energielabel overhandigen. Na 1 november 2021 bedraagt de boete wanneer zo’n energielabel niet wordt overhandigd €435,-.

Via indeling in klassen geeft een energielabel aan of een woning zuinig of onzuinig is. Bij het te koop aanbieden van een woning is een definitief energielabel verplicht. Is dit label niet aanwezig dan loop je als verkoper het risico dat de Inspectie Leefomgeving en Transport deze boete oplegt.

A t/m G

Hoe minder fossiele energie een woning verbruikt hoe beter het energielabel is. De normering loopt van A t/m G. A ++++ is het hoogst haalbare. Heb je voor jouw woning nog geen definitief energielabel dan zal je een gecertificeerde, vakbekwame energieadviseur moeten inschakelen. Deze bekijkt dan de woning op onder meer isolatie en de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, ventilatie en warm water. Dit alles leidt tot een maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar.

Duurzaamheidskorting op hypotheek

Er zijn inmiddels meerdere banken die een korting geven op de hypotheek wanneer de woning waarop de hypotheek rust, heel energiezuinig is. Heb je een energiezuinige woning of ga je die kopen, laat ons dan onderzoeken of dit jou voordeel kan opleveren door een bestaande hypotheek over te sluiten dan wel bij de keuze van een nieuwe hypotheek te kiezen voor een bank die deze korting op de hypotheekrente verleent.