Meteen naar de inhoud

Een schenking waar u 20 jaar plezier van heeft

kadootje

Ouders mogen hun kinderen binnen bepaalde grenzen belastingvrij een bedrag schenken. Het kan interessant zijn om de schenking te gebruiken voor uw kind dat daarmee meer dan 20 jaar verzekerd is van een zeer lage hypotheekrente.

Geen belasting over schenking

Ouders kunnen op verschillende momenten verschillende bedragen aan hun kinderen schenken zonder dat het kind daarover belasting hoeft te betalen. In 2020 mag aan elk kind € 5.515 worden geschonken. In beginsel mag een dergelijk bedrag elk jaar belastingvrij worden ontvangen. Vanuit de fiscus zijn er geen eisen waaraan het kind dit geld moet besteden.

Daarnaast mag eenmalig een bedrag van maximaal € 103.643 worden geschonken. Een lager bedrag mag dus ook. Hieraan zijn echter wel voorwaarden verbonden. Enkele van deze voorwaarden zijn:

  • Uw kind moet tussen de 18 en 40 jaar zijn. Of zijn of haar partner is tussen de 18 en 40 jaar.
  • Uw kind heeft niet eerder van een “verhoogde schenkingsvrijstelling” gebruik gemaakt.
  • Het geld wordt gebruikt voor de koop of verbouw van de woning of voor de aflossing van de hypotheekschuld.

Aflossen of oversluiten?

Indien u uw kind dat al een woning met een hypotheek heeft een bedrag schenkt, dan kan dit bedrag worden gebruikt om de hypotheek voor een deel vervroegd af te lossen. De meeste hypotheekverstrekkers staan toe dat per kalenderjaar 10% van het oorspronkelijk geleende bedrag boetevrij wordt afgelost. Sommige banken kennen zelfs de bevoegdheid om per kalenderjaar 20% van het geleende bedrag boetevrij af te lossen.

Door deze vrijwillige aflossing te doen daalt de maandelijkse last die het kind vervolgens voor de hypotheek moet betalen.

Het kan echter heel interessant zijn om uit te rekenen wat voordeliger is:

  1. Boetevrij af te lossen op de bestaande hypotheek. De hypotheek, de hoogte van het rentepercentage en de rentevastperiode blijven dan gelijk; of
  2. De bestaande hypotheek in zijn geheel af te lossen, hiervoor de verschuldigde boeterente te betalen om vervolgens een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Bij deze tweede optie wordt dus de schenking gebruikt om de boeterente te betalen. Maar het kind kan dan wel een nieuwe hypotheek afsluiten tegen de huidige lage rente en hierbij kiezen voor een lange rentevastperiode. De schenking stelt het kind dan in staat om de zekerheid te krijgen dat de rente over zijn nieuwe hypotheek voor bijvoorbeeld 20 jaar nog maar 1,4 % bedraagt.

Het klinkt misschien wat gek te schenken om daarmee een boeterente te betalen. Maar uiteindelijk kan daarmee wel bereikt worden dat het kind over een hele lange tijd de zekerheid krijgt van lage maandlasten.

Elke situatie verschilt. Wij kunnen voor u uitrekenen wat de voor- en nadelen van beide opties zijn. Wilt u hierover meer informatie? Neem dan contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.