Ga direct besparen

Laat uw gegevens achter,
Wij nemen vrijblijvend contact op

Zakelijk    Privé

Wat is uw naam?


Wat is uw woonplaats?


Wat is uw email adres?
Op welk nummer bent u het best te bereiken?


Schrijf de code over om spam tegen te gaan
CAPTCHAEen derde van huizenbezitters vindt rente te hoog

Bijna een derde van de hypotheekbezitters vindt de rente van hun hypotheek hoog, of zelfs zeer hoog. 82 procent betaalt 4 procent of meer aan hypotheekrente. Dit blijkt uit onderzoek van Gfk in opdracht van ABN Amro. Van de 1200 respondenten vond vier op de tien hun rente laag of zeer laag te vinden. Driekwart van deze groep betaalt 3 procent of minder.

De huidige rente is gemiddeld 2,3 procent. Ruim driekwart van de huizenbezitters die meer dan vier jaar geleden een hypotheek hebben afgesloten en hun eigen rente als hoog ervaart, heeft overwogen om over te sluiten. 15 procent heeft besloten daadwerkelijk hun hypotheek over te sluiten. De rest weet het nog niet of is het niet van plan.
Van groep respondenten die de rente als laag ziet, heeft 33 procent al eens overgesloten. 

 Verlaging maandlasten

De voornaamste reden om over te sluiten, waren de lagere maandlasten. Een kwart wilde gebruik maken van een lagere rente. 15 procent vond betere voorwaarden, naast een lagere rente, de belangrijkste reden.
Een kwart respondenten die niet willen oversluiten, gaf aan dat het hen niets zou opleveren. Een bijna net zo grote groep stelde dat vervroegd aflossen (ook wel boeterente genoemd) hen weerhield.
80 procent van de hypotheekbezitters die wel zijn overgestapt, is naar een andere hypotheekverstrekker gegaan.

Vergoeding bank onduidelijk

De vergoeding aan de bank zorgt geregeld voor verwarring. De helft van de huizenbezitters is onterecht in de veronderstelling dat je altijd een vergoeding aan de bank betaalt bij oversluiten.  Anton Bosch, Directeur Hypotheken bij ABN Amro: 'Een vergoeding voor een vervroegde aflossing betaal je alleen als de rente in je huidige hypotheekcontract hoger is dan je nieuwe hypotheekrente. Bij aflossing van de hypotheek kan de bank dat geld opnieuw uitlenen, maar tegen een lagere rente. Toch kan het lonen om over te sluiten, namelijk wanneer de lagere maandlasten de kosten (voor oversluiten) compenseren.'