Meteen naar de inhoud

De overheid heeft een handige app die je helpt jouw identiteitsgegevens te beschermen

Vaak krijg je (misschien ook wel op ons kantoor) de vraag om je te identificeren. Maar hoe doe je dit veilig? De overheid helpt je om ervoor te zorgen dat jouw identiteitsgegevens zo veel als mogelijk beschermd worden.

De wet eist soms identificatie

De wet eist van bepaalde beroepsgroepen dat zij klanten identificeren. Deze eis is ingegeven om te voorkomen dat deze beroepsgroepen worden “gebruikt” om geld wit te wassen of om terroristische activiteiten te financieren. Voor bepaalde handelingen eist de wetgever dan van deze beroepsgroepen dat ze “bewijsbaar” de identiteit vaststellen van mensen die gebruik willen maken van hun dienstverlening. Dat geldt bijvoorbeeld voor banken en notarissen. Ook wij als financieel dienstverlener zijn bij wet verplicht om bij bepaalde vragen van klanten (ook al kennen wij deze klanten al vele jaren) hun identiteit vast te stellen aan de hand van een identiteitsbewijs zoals rijbewijs of paspoort.

“Kopietje” is niet verstandig

Veel contacten verlopen tegenwoordig digitaal. Je krijgt daardoor steeds vaker te maken met organisaties die vragen om iets te “uploaden” aan de hand waarvan zij jouw identiteit kunnen vaststellen. Het is dan niet verstandig om “zo maar” een foto of kopie van jouw identiteitsbewijs te sturen. Op zo’n kopie staan namelijk meer gegevens dan de organisatie verplicht is te controleren. Die gegevens moeten niet gaan “zwerven”.

KopieID

De overheid heeft voor deze situatie een handig hulpmiddel ontwikkeld. Met de app KopieID maak je met jouw mobiele telefoon of tablet een kopie van jouw identiteitsbewijs. Vervolgens stelt de app jou in staat om de gegevens door te strepen die de organisatie niet nodig heeft om aan de wet te voldoen. Bijvoorbeeld het Burgerservicenummer, de pasfoto of de handtekening.

De app stelt je ook in staat in de kopie een “watermerk” aan te brengen waarmee je de datum en het doel van deze kopie vermeldt. Dat komt dan in de kopie te staan. Komt de kopie ooit in handen van criminelen dan wordt het voor hen lastiger om van jouw gegevens misbruik te maken.

Je kunt de KopieID-app zonder kosten downloaden in de Apple App Store of Google Play Store. De app is een uitgave van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.