Ga direct besparen

Laat uw gegevens achter,
Wij nemen vrijblijvend contact op

Zakelijk    Privé

Wat is uw naam?


Wat is uw woonplaats?


Wat is uw email adres?
Op welk nummer bent u het best te bereiken?


Schrijf de code over om spam tegen te gaan
CAPTCHAAanschaf woning via bank duizenden euro’s duurder dan via onafhankelijk adviseur

Uit onderzoek van Hypotheekonderzoek.nl, in opdracht van Van Bruggen Adviesgroep, is gebleken dat huizenkopers, 0,67% meer rente betalen ten opzichte van de scherpste aanbieder wanneer zij deze hypotheek via de bank afsluiten. Bij een onafhankelijk adviseur is dit verschil slechts 0,3%. Bij een looptijd van 10 jaar scheelt dit circa 8000 euro. 

In het onderzoek werden 400 mensen ondervraagd die in 2016 of 2017 een hypotheek afsloten. Het hypotheekbedrag was gemiddeld 237.849 euro. Een renteverschil van 0,37% op dit bedrag, levert een besparing op van 8000 euro wanneer de looptijd 10 jaar bedraagt. Bij een looptijd van 30 jaar loopt dit verschil op naar ongeveer 15.000 euro.

Advies bank 800 euro goedkoper

Advieskosten waren via een bank gemiddeld 800 euro goedkoper dan via een onafhankelijk adviseur. Het meerendeel (62%) liet zich adviseren door een onafhankelijk adviseur. 30% liet zich door een bank adviseren. De rest zocht de hypotheek zelf uit of liet zich helpen door vrienden en familie.

Voorwaarden vergelijkbaar

Michiel Meijer, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep: "In 76% van de onderzochte hypotheken heeft de consument voor een hypotheek gekozen die niet de goedkoopste was. Natuurlijk is prijs niet allesbepalend bij die keuze, de voorwaarden zijn ook belangrijk. Maar we zien de laatste jaren juist dat de voorwaarden bij alle geldverstrekkers steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Als 76% in de praktijk niet uitkomt bij de goedkoopste hypotheek dan kun je stellen dat de consument kennelijk niet makkelijk toegang krijgt tot alle beschikbare hypotheken op de markt". Er is op dit moment geen enkele geldverstrekker die toegang biedt tot alle hypotheken.

Wanneer het assortiment kleiner is, is de kans groot dat de consument een scherpe rente misloopt, aldus Meijer. "Dat effect zie je helemaal als de consument zelf kiest voor slechts één geldverstrekker, een bank die alleen zijn eigen producten aanbiedt. De kans is klein dat die bank net op dat moment de scherpste rente in de markt heeft."