Meteen naar de inhoud

Aanhorigheden: wat zijn dat nu weer?

hut op hei aan kust

Een van de wijzigingen rond de overdrachtsbelasting betreft de “aanhorigheden”. We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen meteen een beeld heeft wat hiermee wordt bedoeld. We leggen het graag uit.

Overdrachtsbelasting

Indien u een woning koopt die u gaat gebruiken om daar zelf in te gaan wonen, betaalt u 2% overdrachtsbelasting. Kopers onder de 35 jaar kunnen eenmalig gebruik maken van een vrijstelling zodat zij een woning om in te wonen kunnen kopen zonder hierover overdrachtsbelasting te hoeven betalen. Koopt u een woning die niet als uw hoofdverblijf gaat dienen, dan betaalt u 8% overdrachtsbelasting. Dit is het geval wanneer u een woning koopt om deze vervolgens te gaan verhuren, maar geldt ook voor de woning die u koopt om alleen tijdens de vakanties te gebruiken.

Aanhorigheden

Een aanhorigheid is een object dat hoort bij het gebouw. Bij een woning kan dat bijvoorbeeld een garagebox of een schuur zijn. Dat kan dus ook een garagebox zijn die in een rij andere garageboxen staat in de buurt van de woning. Vanaf 1 januari 2021 geldt dat wanneer u een dergelijke “aanhorigheid” koopt op een ander moment dan dat u de woning bij de notaris in eigendom krijgt, u over de aankoopprijs van de aanhorigheid 8% overdrachtsbelasting moet betalen. De 2% overdrachtsbelasting geldt dus alleen wanneer de woning en de aanhorigheid op hetzelfde moment in eigendom worden verkregen.